Vrije Ruimte

kunstenaar Aziz Lessy over kunst in de stad: ‘Tilburg loopt achter.’

Posted by Floortje Steigenga

Street art zoals graffiti is in de loop der jaren steeds populairder geworden. In steeds meer grote steden duiken grote muren vol met tags, muurschilderingen en gedichten op. In steden als Rotterdam, Heerlen en Breda raken de muren steeds voller met het werk van verschillende (straat)kunstenaars. Een verrijking voor een stad, als je het de Tilburgse Aziz Lessy vraagt. Hij maakt al jaren muurschilderingen. Met nieuwe hotspots als het Spoorpark en de Lochal begint de oude textielstad Tilburg zich steeds meer te ontpoppen tot een wat jeugdigere, hippe stad. Maar waar blijven de muurschilderingen en kunstwerken op gebouwen? Aziz verteld meer over het tekort aan streetart in de stad.

‘Het is voor creatievelingen op heel veel vlakken, zowel muziek als kunst, lastig om hun doorgang te vinden en creativiteit te uiten. De laatste tijd gebeurt dit gelukkig wel wat meer met de komst van de Rockacedemie. Maar op andere gebieden is het vaak nog lastig. Als we het hebben over street art zou het fijn zijn als hier vanuit de gemeente meer werd geregeld. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: “we hebben een muur en we zoeken een kandidaat die daar een mooi verhaal op kan plaatsen.’’ Daar pleit ik erg voor, maar het is er niet. Ik heb zelfs sterk het idee dat de focus van de gemeente Tilburg niet bij creativiteit ligt. Terwijl de stad echt een creatief broeinest is.

Omdat ik er zelf achteraan ga, lukt het mij om mijn werk een podium te geven in de stad. Maar ik vind niet dat dat de manier van werken moet zijn. In een eerder interview zei ik het ookal: volgens mij wordt iedereen blij van meer kleur in de stad.

“Ik heb zelfs sterk het idee dat de focus van de gemeente Tilburg niet bij creativiteit ligt.

Daarnaast worden verhalen van een stad steeds minder duidelijk voor de nieuwe generatie. Als je dat uit in beeld of kunst, is het voor de nieuwe generatie duidelijker. Het is een manier om de geschiedenis van de stad op een duidelijke manier mee te geven. Kunst is heel gangbaar, kunst is voor iedereen.’

Je hebt al veel contact gehad met de gemeente over het feit dat je pleit voor meer schilderingen in de stad. Hoe gaan zij hiermee om?

Aziz licht een paar voorbeelden toe:

‘Ik ben in contact gekomen met een vrouw binnen de gemeente die de binnenstad in haar portefeuille had.  Ik heb eens een schildering gemaakt voor een speeltuin in de stad in opdracht van de gemeente. Maar die schildering en de speeltuin hebben er misschien een jaar gestaan. Daarna werden er parkeerplaatsen van gemaakt en hebben ze het dicht laten groeien.

Ook heb ik in 2008 eens op aandringen van de bewoners een muurschildering gemaakt. Het was een soort vies ‘pis-steegje’ waar veel op werd geklad. Na 2015 is die muur verrot geraakt en werden er tags overheen geplaatst. Maar de gemeente steekt er geen tijd en geld in om dit dan te herstellen.

Iemand wil je stad mooier maken. Hoezo wil je dat niet?

In 2014 liep ik langs de muur en zag dat het werk niet meer was wat het was. Ik loop vaak door de binnenstad met mijn kinderen en als kunstenaar wil je wel dat jouw werk in goede staat te zien blijft. Ik wilde hier wat aan doen en heb toen contact opgenomen met de gemeente maar ze waren niet erg enthousiast. Ze zeiden “Stuur je idee maar op en dan zien we wel.” Ik begrijp niet waarin ze hier zo op reageren terwijl ik me zelfs aanbied om een nieuwe schildering te maken. Iemand wil je stad mooier maken. Hoezo wil je dat niet?

De eerste maanden had ik er de energie voor om goed rond te kijken in de stad en foto’s van plekken waar schilderingen op konden naar de gemeente op te sturen. Maar als het zo moeizaam loopt en er voor elke muur al een ander bestemmingsplan is, gaat het leven voor mij ook weer door. Ik vind het wel echt jammer. Ik heb wel een creatieve baan, maar zou ook graag meer mijn eigen werk in de stad willen laten zien. Maar dat wordt zo erg lastig. Ik zie de mogelijkheden, maar ze worden niet benut.

Er moet gewoon iemand in de gemeente zitten die het snapt en een kort lijntje heeft met de wethouder die hierover gaat.

Het kunstgebied waar ik me in bevind wordt niet altijd serieus genomen. In Tilburg heb je ook een kunstwerk van een duikplank, dat wordt dan wel weer hersteld.

Er moet gewoon iemand in de gemeente zitten die het snapt

Heb je een idee waarom de gemeente Tilburg hier zoveel minder aandacht aan besteed als andere steden?

Visie. Ik zit natuurlijk niet bij de gemeente maar ik denk dat het een gebrek aan visie is. Ze weten niet wat ze willen. Dat zie ik ook aan de manier waarop zij de binnenstad aanpakken qua infrastructuur. Dat wordt om de haverklap weer veranderd.

Misschien willen ze ook niet naar andere steden kijken. In Rotterdam sprak ik af met de jongens van Hip Hop In Je Smoel. Hij zei tegen mij: “Waarom kom je helemaal hiernaartoe? Kijk naar je buren, vraag aan de gemeente Breda hoe zij het hebben aangepakt.”

Blind Walls Gallery haalt street artist over de hele wereld naar Breda. Kan Tilburg daar geen voorbeeld aan nemen?

Dat vind ik ook mooi. Maar je moet ergens beginnen. Begin eerst met je locale mensen. Ik ken genoeg mensen uit Tilburg die ervoor open staan om de stad te verrijken met kunst.

Wij kunstenaars – als ik mezelf zo mag noemen, ik ben ook maar gewoon mezelf – we hoeven geen vetpot. Het enige wat wij tof vinden is dat ons werk gezien wordt. We zullen het altijd met passie en liefde uitvoeren. Maar vanuit de gemeente is er altijd wel een rede om het niet te doen.

“Wij kunstenaars hoeven geen vetpot”

Zijn er legale muren in Tilburg?

Aan de achterkant van het station is een muur waar veel graffiti en schilderingen op worden geplaatst. Dit is geen officieel legale muur, maar de gemeente ziet het door de vingers.

En er is er een in het Westerpark. Maar daar komt bijna niemand. Vroeger was er bij de Hall of Fame overal ruimte om te spuiten. Maar dat is er nu niet meer. Er moeten echt plekken gecreëerd worden.

Merk je ook dat er veel vraag naar is vanuit bewoners voor meer muurschilderingen, kleur en kunst in de stad?

Onder een eerder stuk van een interview met mij stond een poll. Op de stelling: ‘Meer muurschilderingen in de stad? Ja graag!’ gaf 63% van de stemmers aan het hiermee eens te zijn. Wat ik kan zeggen is dat iedereen liever een kleurrijke schildering op een muur heeft dan een tag.

Zijn er nu plekken in de stad waar jij nu heel graag een schildering zou willen maken?

Ja natuurlijk! Als je Tilburg binnenkomt vanuit Den Bosch zie je een heel groot wit pand, het oude postkantoor. Daar zit nu Doloris. Aan de achterkant is een hele grote witte muur. Daar zou ik graag wat mee doen. Maar dan moet je in gesprek gaan met de eigenaar van het pand. Er zijn zoveel lagen waar je doorheen moet gaan om überhaupt iets te mogen maken.

De achterkant van het oude postkantroor van Tilburg.

Ook bij de cityring, aan de zijkant van een oud café is een plek waar ik graag een schildering op zou willen maken. Er zijn eigenlijk zoveel muren waar ik wat mee zou willen doen in de stad. Elke keer dat ik rondloop door de stad zie ik wel weer nieuwe plekken om op te schilderen.

“Er zijn zoveel lagen waar je doorheen moet gaan om überhaupt iets mogen maken.”

Aan de zijkant van de heuvelstraat is nu ook een muur die helemaal verrot is. Een hoekpand met een hele hoge muur die aan het afbladeren is. De bewoners van die straat hebben bij de gemeente aangeklopt omdat de muur er niet uitzag.

Zijn er een aantal schilderingen die je kunt uitlichten uit de stad?

Ik kan niet overal het verhaal bij vertellen. Maar hierachter is er een straatje met een schildering waar een kerel op een hele hoge stoel zit. Die vind ik vet.

Op de Korvel vind je een schildering van Vincent van Gogh. Maar dat is een tijdelijke schildering op een raamwerk, ik pleit toch echt voor vaste werken in de stad.

Op de Korvel is ook een schildering van mij te vinden. Daar heb ik met koninginnedag een keer live geschilderd. Dat was in 2005. Dat werd op een gegeven moment ook weer verpest. Daar heb ik contact over opgenomen met de gemeente maar die gaven aan dat het niet hun muur was. Ik ben de winkel in gegaan van die muur. Toen heb ik een telefoonnummer gevraagd van de pandeigenaar. Hij zei: Doe maar, als het maar mooi is!. Deze schildering is nu nog te vinden op het Minderbroederspad op de Korvel.

Het is jammer dat er zo vaak over schilderingen heen wordt geklad. De erecode van street art is toch wel: Als een kunstenaar iets heeft gemaakt dat raak je dat niet aan.

“Alle creatieveling gaan weg uit de stad. Waarom zorgen we er niet voor dat ze hier willen blijven?”

Tilburg is een stad die zo goed op de kaart ligt. Alles is hier dichtbij maar we doen er zo weinig mee. Alle creatieveling gaan weg uit de stad. Waarom zorgen we er niet voor dat ze hier willen blijven? Het is zo zonde, zo’n toffe stad. De stad wordt wel hipper als je kijkt naar de spoorzone nu, maar het kan allemaal net iets eerder en sneller.

Rotterdam heeft het, Breda heeft het, Heerlen heeft het. Waarom gaan wij er zo laat pas over praten?’

Related Post

Leave A Comment