Vrije Ruimte

Sociale straat opent deuren voor bewoners

Posted by Floortje Steigenga

Op zaterdag 15 september verzamelden 18 verschillende organisaties zich op de Baumannlaan voor de vierde editie van de sociale straat. Op deze dag konden bewoners en organisaties kennis maken met elkaar.

Sven de Lange (wethouder onderwijs, jeugd en zorg Rotterdam) opende de sociale straat: “Elk probleem wat je hebt in Overschie, kan hier worden opgelost!” Met een fel schijnend zonnetje en dwarrelende confetti ging het evenement van start.

Wethouder de Lange vertelt: “Wat ik vandaag heel erg belangrijk vindt is dat de bewoners weten wat er allemaal te vinden is in Overschie. We hebben heel veel organisaties die wat te bieden hebben, maar vaak is het zo dat de bewoners helemaal niet weten dat die organisaties ook bestaan.”

De dames van De Zingende Fotografen zorgden voor een goede sfeer zodat de bewoners dansend door de sociale straat konden lopen.

Eén van de vele aanwezige organisaties is de Gemeente Rotterdam. Zij hebben de vraagwijzer ontwikkeld, waar bewoners met al hun vragen terecht kunnen: “Wij willen graag dat mensen in Overschie weten dat de vraagwijzer er is als ze vragen hebben op het gebied van zorg, welzijn, taal of inkomen, en dat wij hen de weg kunnen wijzen. We werken onder andere samen met raadsleden, de kredietbank en WMO-adviseurs.”

Naast de Gemeente Rotterdam was er ook een NAH organisatie aanwezig voor ondersteuning bij mensen met een niet aangeboren hersensletsel. “We hopen op deze dag vrijwilligers te werven en onze locatie op de kaart te zetten.”

Bijzonder aan de sociale straat is dat er best heftige onderwerpen voorbij komen zoals eenzaamheid bij ouderen, hersenletsel en andere problemen waar zorg aan te pas komt. Door een sociale straat als deze, haalt het de drempel voor mensen weg om iemand aan te spreken en aan te geven dat hij/zij hulp of gezelschap kan gebruiken.

Ook de Bewoners Organisatie Overschie (BOOS) was aanwezig en deelde flyers en witte rozen uit om de organisatie bekend te maken. Bewoners kunnen hier onder andere terecht voor het invullen van belastingformulieren, het aanvragen van zorg- en huurtoeslag, vragen en problemen over de woonomgeving en andere vragen van diverse aard.

Ook Pameijer was aanwezig, zij zijn er voor iedereen voor wie meedoen in de samenleving lastig is. In Overschie is er onder andere de buurtcirkel: een plek waar buurtgenoten elkaar ontmoeten en elkaar helpen of leuke dingen doen. Een lid van de buurtcirkel sprak over de organisatie: “Ik heb er zoveel baat bij gehad, de buurtcirkel is er voor om mensen uit hun isolement te halen. We doen spelletjes, praten met elkaar of gaan wandelen. Het is echt een fijne plek.”

Ook stichting Al Hoeda was aanwezig: “Wat wij willen bereiken is in contact treden met onze buren. Wij doen heel veel voor onze achterban, zo helpen wij mensen met leren fietsen, maar we hebben ook de voedselbank gesteund.”

Natuurlijk waren er nog veel meer organisaties aanwezig, van diëtisten tot WMO Radar en Overschie in zicht (waar reünies ontstaan!) tot aan tuinieren voor ouderen.

Voor alle bewoners en problemen was er wel een geschikte organisatie te vinden. Een mooie dag waar nieuwe samenwerkingen konden ontstaan, deuren geopend werden en problemen opgelost konden worden.

Related Post

Leave A Comment