Vrije Ruimte

Keuzestress I: Zeker van je zaak: “Ik dacht: dit is dé opleiding voor mij”

Posted by Floortje Steigenga

Met meer dan 3000 verschillende opleidingen om uit te kiezen wordt het jongeren niet makkelijk gemaakt om een keuze te maken. Keuzestress komt heel veel voor onder jongeren. Hoe vind je een opleiding die écht bij jou past? En wat als je tijdens studie opeens twijfels krijgt? En dan komt er ook nog tijdsdruk bij kijken. In deze productie lees, hoor en zie alles over keuze stress. Zo delen Lisanne en Bobby hun verhaal over het kiezen van een opleiding, legt pedagoog Ingeborg Dijkstra uit waar keuzestress vandaan komt en waarom het maken van een keuze zo moeilijk is en is te zien hoe een studiekeuzecheck werkt.

Lisanne Wiggers (20) groeide op in Apeldoorn en was op haar vijftiende al zeker van haar zaak. Een baan in de media is voor haar weggelegd. Na een mbo opleiding als Junior Producer in Ede studeerde ze verder aan op het hbo bij IMEM in Breda. Zij is tot op de dag van vandaag nog steeds gelukkig met haar keuze.

Jij wist eigenlijk al vrij snel welke richting je op wilde. Kun je daar wat over vertellen?

“Toen ik van de mavo af kwam en moest gaan zoeken naar een mbo-opleiding wist ik al dat ik goed was in regelen, ik zat bijvoorbeeld ook al in de schoolfeestcommissie. Maar verder wist ik op dat moment nog niet wat verder mijn sterke kanten waren. Bij het kijken naar mbo-opleidingen kwam de opleiding als secretaresse langs maar ik wist dat dat niveau voor mij te laag was en dat het niet bij mij paste.

Ik ben verder op zoek gegaan naar een opleiding en kwam op een open dag per toeval bij fotografie terecht. Tijdens die presentatie wist ik direct dat ook dat niets voor mij was. Ik raakte kribbig van het idee dat dit wéér niets voor mij was. Maar in diezelfde presentatie begonnen ze over Junior Producer, omdat er over verschillende opleidingen werd verteld binnen dezelfde

 school. Ik weet nog dat mijn ouders mij allebei aankeken met een blik van: volgens mij is dit iets voor jou!

Ik dacht: dit is de opleiding. Ik heb me aangemeld voor de mbo opleiding Junior Producer in Ede. Daar werd ik heel blij van.”

Toen je van de mavo afkwam, had je toen moeite met het kiezen van een opleiding?

“Toen ik begon aan de mavo was ik nog een beetje koppig, ik wilde terug naar de havo, waar ik was begonnen op de middelbare school. Maar mijn ouders gaven aan dat ik de havo niet aan kon, het ging te snel voor mij. Op dat moment bedacht ik mij dat ik op zoek moest gaan naar een goede mbo opleiding. Ik wilde absoluut niet switchen van opleiding later. Mijn oudste broer is nu 26 en hij heeft wel al twee bachelors en twee masters.”

Legt het druk op je dat zoveel mensen om je heen goed presteren en bijvoorbeeld al meerdere diploma’s hebben zoals je broer?

“Ja. Aan mijn moeders kant studeert vrijwel iedereen aan de universiteit. Maar mijn ouders verwachtten niet van mij dat ik ook aan de Universiteit ging studeren. Ze pushen me soms wel een beetje. Ik wil nu bijvoorbeeld heel graag een tweepersoonsbed en mijn moeder zegt dan: ‘Haal eerst je Propedeuse maar eens.’ Dat werkt voor mij best demotiverend. Denkt ze dan dat ik mijn Propedeuse niet zelf kan halen? Denk je dat ik niet hard genoeg werk? Dat maakt me weleens nijdig.”

Heb je het idee dat je genoeg geholpen werd om een keuze te maken voor een vervolgopleiding?

“Vanuit het mbo was er helemaal niets. Daar werd gewoon verwacht dat iedereen ging werken. Ik merk niet dat het heel erg gemotiveerd wordt om hbo te doen na het mbo.  Ik ben eens kandidaat geweest voor mbo’er van het jaar. Uiteindelijk heb ik dit niet gehaald en kreeg ik als feedback dat ik teveel ‘hbo-mentaliteit’ had.

Op de middelbare school moesten we allemaal een studiekeuzetest maken in de derde. Dat stond in verband met het kiezen van een profiel. Als we twijfels hadden konden we praten met een decaan, maar daar heb ik zelf nooit gebruik van gemaakt.”

Wist je toen je het mbo had afgerond al dat je hier nog mee verder wilde op het hbo?

“Ja. Toen ik tijdens mijn mbo opleiding stage liep bij de EO zei een hoofdredacteur van de afdeling waar ik destijds werkte dat als ik hier zou solliciteren dat ik dan wel aangenomen moest worden.

Tijdens mijn tweede stage ben ik uit veiligheid ook bij de hbo gaan werken. Ik dacht: als ik hierna toch geen hbo ga doen zou ik hier altijd nog kunnen gaan werken. Ik wilde wel meer leren, dat wist ik wel zeker.

In de laatste periode van mijn stage kwam de EO jongerendag. Daar zag ik een collega aan het werk. Hij was ontzettend druk bezig, andere collega’s stelden hem vragen en hij wist wat zijn prioriteiten waren. Op dat moment besefte ik mij: hier ben ik nog lang niet, ik ga nu hbo doen en daar komt niets tussen. De media is heel veelzijdig en met een hbo opleiding wilde ik op meerdere vlakken kennis op doen.”

Hoe ging de studiekeuzecheck op je hbo-opleiding?

“Ik had een intakegesprek. De vrouw waarmee ik dit gesprek had  liet mij vooral heel veel aan het woord. Ik wilde haar ook heel graag overtuigen dat ik op deze school hoorde. Ik geloof wel dat er goed werd gekeken of ik bij de opleiding paste. Als ik nu namelijk kijk naar mijn klasgenoten zit er niemand bij waarvan ik denk: jij hoort hier helemaal niet.”

Je bent dus eerst van havo naar mavo gegaan, en uiteindelijk toch omhooggeklommen naar het hbo? Dat is best wel knap!

“Het is echt een omweg. Maar aan de andere kant heb ik nu ook een flinke voorsprong op het hbo. Ik heb al twee stages gehad op het mbo, en de meeste studiegenoten op het hbo hebben dat nog niet gedaan. Ik heb nu bijvoorbeeld een projectgenoot waarvan ik zie dat hij ook nog niet genoeg ervaring heeft.”

In tegenstelling tot veel andere studenten ben jij nu best wel zeker van je zaak en je toekomst. Heb je tips voor mensen die twijfelen over hun opleiding?

“Als je twijfels hebt: niet doen. Er zijn zo ontzettend veel opleidingen, daar kom je wel uit. En als je van de mavo afkomt en je weet nog niet wat je wilt doen, kun je altijd nog de havo proberen. Of aan het werk met je havodiploma. Als je een hbo opleiding moet kiezen en je twijfelt, kun je denk ik het beste een tussenjaar nemen.

Als je twijfelt tijdens je studie, zou ik met je docenten gaan praten. Misschien heb je nog niet genoeg gezien van het vak en kun je het beste een keer meelopen in het vak zelf en kunnen je docenten je daarbij helpen.”

Related Post

Leave A Comment